Inspiratie & leiderschap

Soms vergelijk ik mijn gedachten met het gedrag van een aapje. Wanneer het aapje in mij ergens heen wil gaan, gaat hij van boom naar boom en vaak wordt het aapje afgeleid door laaghangend lekker fruit of de andere dieren in de jungle. Er is een doel, maar er zijn ook ontelbare afleidingen.

Ik wil echter het aapje zijn gang laten gaan; ik gun hem de belevingen die hij anders niet op zou doen. Dat inspireert mij! Maar…

Ik heb gemerkt dat in ons team het aapje er soms voor zorgt dat de rest van het team het uitdagend vindt om bij te benen. Ik slinger gewoon te snel, te ver of niet in een rechte lijn. Het geeft mij wellicht energie als ik iets inspirerends doe, maar hoe zorg ik ervoor dat ik tijdens deze inspiraties mijn leiderschap behoud? En, hoe zorg ik ervoor dat deze inspiratie niet omslaat in stagnatie?

Jozef profiel

Leiderschap is inspireren

Ik zie leiderschap als: het inspireren van professionals om hen vanuit eigen beweging (organisatie)doelstellingen te laten nastreven. Leiderschap is dus het gedrag van een individu om de activiteiten van een groep te richten op één gezamenlijk doel. Het is de kunst om anderen te inspireren en in staat te stellen bij te dragen aan het succes van de organisatie waar zij zich mee verbinden.

Wanneer ik een succesvolle leider ben

Ik voel mij daarbij zelf succesvol als leider als:

  • We samen de kwaliteit van het bedrijf hoog in het vaandel houden.
  • De diensten met succes (naar de behoefte van de klant) worden uitgevoerd.
  • We als team elkaar respecteren, ondersteunen en inspireren.
  • De cohesie binnen de groep effectief, energiek en kwalitatief hoog is.
  • Het duidelijk is wat er van het team verwacht wordt en ze vanuit zichzelf daarop aansluiten.
  • Het team werkt binnen kaders, zonder het verlies van de eigen behoeftes.

Ik ben hierin zowel oplossings- en prestatiegericht, als ondersteunend en participatief. Op die manier blijft de focus op het doel van de organisatie én kan ik mijzelf blijven in de jungle van het ondernemen.

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig geraakt hoe jij ook een effectieve leider kunt worden? Of, wil jij juist jouw leidinggevende inspireren om die kant op te gaan? Trek dan je leiderschapsschoenen aan én loop door de deur van ons hoofdkwartier!

Wil je iedere maand een dergelijk verhaal in jouw inbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief door hieronder (in de footer) jouw gegevens in te vullen!