16 jun

Tips om jouw doelen te behalen

De vorige blog van mij hebben jullie gelezen over het stellen van doelen. Ik heb jullie laten zien dat wanneer je doelen stelt, je bewustwording creëert over waar je nu staat en waar je naar toe wilt. Dit zorgt voor focus, structuur en energie! Deze blog gaat over het behalen van jouw doelen.

Ik schrijf deze blog omdat ik in mijn werk als coach merk dat veel mensen aan de ene kant wel doelen hebben, maar er niet echt vanuit gaan dat zij deze doelen ook zullen halen. Zij belemmeren hierdoor met hun eigen gedachten het halen van hun eigen doelen. Wanneer je er zelf in gelooft is de kans groot dat je de doelen ook zult behalen die je voor jezelf stelt!

De tips!

Wat ik je wil meegeven is hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat jij de gestelde doelen gaat halen. Dit wil ik je laten zien aan de hand van een aantal tips:

In mijn vorige blog zat een opdracht: doeluitspraak. Aan de hand van deze opdracht heb je geoefend met het stellen van een doel, waarbij je zelf je leven zo in gaat richten als jij wilt. Hieruit is ongetwijfeld een prachtig doel / levensmissie voortgekomen, maar dat doel is nog heel breed. De volgende stap is om dit concreet te maken naar heldere (sub)doelen.

Wanneer je doelen stelt let er dan op dat je deze op een positief waarderende manier formuleert. Dit houdt in dat je doelen niet zeggen wat je niet wilt maar juist wat je wel wilt. Dit kan ik het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld:
  • Negatief geformuleerd: Ik wil niet steeds leeglopen wanneer ik met mijn beste vriendin in gesprek ben.
  • Positief geformuleerd: Ik wil graag energie krijgen uit de gesprekken die ik met mijn beste vriendin heb.

  • Je kunt nu proberen een aantal doelen voor jezelf te stellen op bijvoorbeeld het gebied van: werk, relatie of persoonlijke groei.
Naast dat het belangrijk is om een concreet doel te hebben is het goed om erop te letten dat je klein begint. Dit zorgt voor snel resultaat. Wanneer je resultaten behaalt zul je in een bepaalde energie komen die je stimuleert om nieuwe doelen te stellen en te behalen.
Veel mensen denken in plaatjes, ik bijvoorbeeld ook! Wat ik fijn vind is om te werken met een bord. Sommige noemen dit een moodboard, wensbord, visionboard etc. Waar het om gaat is dat je je kunt inleven in je doel. Dit kan zijn door je doel visueel te maken en het op de muur te hangen of door je ogen te sluiten en te visualiseren. Hoe voel jij je wanneer dit doel bereikt is? Waar merk je dat aan? Wat is er anders wanneer je doel behaald is en wat levert het jou dan op?
Als laatste wil ik de belangrijkste tip meegeven en dat is: heb vertrouwen in je eigen kunnen! Wanneer je doelen gesteld zijn en je hebt dit gedaan op een concrete manier, in kleine stappen en je kunt je precies voor de geest halen hoe dit eruit ziet en wat het je oplevert wanneer je doel behaald is hoef je er alleen nog maar in te geloven.

Ik merk dat veel mensen beginnen met het stellen van doelen maar niet echt achter hun doel staan. Vaak denken zij: “Ik kan dit nooit bereiken”, “Ik zou wel willen, maar...”, “Ik zou niet weten hoe”, “Ik ben daar niet goed genoeg in” etc. Op deze manier is het moeilijk om er achter te gaan staan. Wat ik je wil meegeven is om elke dag even 2 minuten de tijd te nemen om naar je doelen te kijken voordat je aan de rest van je dag begint. Even kort stil staan bij wat je echt wilt en een moment pakken om er in te geloven geeft je focus en kracht om de doelen ook te behalen. Heb vertrouwen in jezelf en in jouw kunnen.
Mijn aanpak is praktisch en duidelijk. Ik ben direct en confronterend, maar ik loop liefdevol met je mee. Door je een spiegel voor te houden kun jij jezelf zien en morgen iets veranderen!