05 jun

Doelen stellen, de eerste stap

Waar sta je op dit moment en waar zou je naar toe willen? Hoe zou het zijn om een plan te hebben naar de toekomst waardoor je weet welke kant je op gaat en op basis daarvan keuzes kunt maken?

Ik schrijf deze blog omdat ik in mijn werk als coach merk dat veel mensen graag een hoop zaken anders zouden willen zien maar niet precies weten hoe. Hierdoor zie ik dat mensen stilstaan terwijl zij graag vooruit willen. Wat ik je wil meegeven is een manier om jezelf in beweging te krijgen aan de hand van het stellen van doelen.

Waarom doelen stellen?

Wanneer je aan de slag gaat met het werken met doelen verplicht je jezelf om na te gaan denken over wat je echt wilt, wat je leuk vindt, waar je passie ligt en wat voor jou belangrijk is in het leven. Hierdoor ontwikkel je bewustwording over waar je nu staat en waar je naar toe zou willen. Wanneer je dit weet heb je duidelijkheid en focus. De keuzes die op je pad komen kun je steeds beter maken omdat je weet waar je naar toe wilt en of die keuze je verder of dichterbij je doel brengt.

Door bewust te zijn van wat je wilt en de focus hierop te hebben behaal je eerder resultaat. Deze resultaten zijn dan ook meetbaar.  Door op een hele duidelijke manier uit te werken wat je doelen zijn en hoe je deze wilt bereiken ervaar je meer energie en raak je gemotiveerd om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Dit komt doordat je minder chaos in je hoofd ervaart wanneer je alles op papier zet en dit geeft meer rust en structuur. Je weet precies wat je moet doen en dit zorgt voor een gevoel van vertrouwen.

Welk gevoel geeft het jou wanneer je een doel haalt? Mij geeft dit het gevoel van zelfvertrouwen en kracht en ik word hier heel vrolijk van!

Soorten doelen

Doelen kun je op verschillende gebieden stellen, bijvoorbeeld:

  • Persoonlijke doelen. Wat zou je zelf nog willen ontwikkelen? Denk hierbij aan een bepaalde opleiding die jij misschien wilt gaan doen, of bepaalde eigenschappen die je wilt ontwikkelen.
  • Gezinsdoelen. Hoeveel tijd hebben jullie nu als gezin samen? Een voorbeeld van een gezinsdoel is: meer erop uit gaan met het gezin of gezamenlijke activiteiten in huis doen.
  • Relatie doelen. Hoe is het op dit moment met je relatie? Stel samen met je partner doelen waar je aan wilt werken zoals: samen een weekend weg, gezamenlijk eten etc.
  • Sociale contacten. Hoeveel tijd besteed jij nu aan je vrienden? Zijn er bepaalde mensen die je vaker zou willen zien of wil je vaker de stad in?
  • Werkgerelateerde doelen. Ben je tevreden met je huidige baan? Welke stappen zou je nog willen maken in je carrière? Wellicht wil je manager worden van jouw afdeling of wil je juist op zoek naar een baan die écht bij je past.

Doeluitspraak

Een eerste ondersteunend stap waar wij mee werken, in het aan de slag gaan met doelen, is het maken van een doeluitspraak. Voordat je doelen gaat maken is het belangrijk om de onderzoeken waar deze doelen over gaan. Wat ga je doen? Wie zijn hierbij betrokken?

Download hiernaast de oefening en ga ermee aan de slag!

Mijn aanpak is praktisch en duidelijk. Ik ben direct en confronterend, maar ik loop liefdevol met je mee. Door je een spiegel voor te houden kun jij jezelf zien en morgen iets veranderen!